Projekt wnętrza- aranżacja salonu Wrocław

     Projekt wnętrza  salonu  w mieszkaniu w starej, poniemieckiej kamienicy we Wrocławiu. Aranżowane  pomieszczenie jest częścią 87 – metrowego lokalu, który zostanie przebudowany i wyremontowany na potrzeby nowych właścicieli.  Mieszkanie znajduje się na IV piętrze kamienicy zbudowanej w latach XX ubiegłego wieku. Układ funkcjonalny zachował swój pierwotny stan. W ramach planowanej inwestycji Inwestorzy zdecydowali się na na remont generalny oraz przebudowę układu funkcjonalnego, dostosowując projektowaną funkcję do potrzeb 4-osobowej rodziny. Zarówno projekt budowlany (pozwolenie na wykonanie prac budowlanych) jak i kompleksowy projekt wnętrza mieszkania zostały opracowane przez AGS studio (projektowanie wnętrz Wrocław).

     Projektowana przestrzeń – salon powstała w wyniku połączenia dwóch sąsiadujących ze sobą pomieszczeń (wyburzenie istniejącej ściany): kuchni oraz pomieszczenia pomocniczego (prawdopodobnie pokoju pomocy domowej). W ten sposób uzyskano niewielką, ale wystarczającą przestrzeń pokoju dziennego – 19m2. Korekcie przestrzennej zostały również poddane kuchnia i pomieszczenie łazienki. Łazienka została pomniejszona kosztem otwartego na salon, ale przestrzennie i funkcjonalnie wydzielonego pomieszczenia kuchennego. Uzyskany  metraż wynosi 6,28 m2. Celowym zabiegiem projektantów było również przeniesienie traktu komunikacyjnego na drugą stronę podłużnej ściany konstrukcyjnej. Niezbędne było wyburzenie części ścian konstrukcyjnych, pod nowe otwory. Uzyskano w ten sposób korytarz – dostęp do pozostałych 3 pomieszczeń: pokoi dzieci i sypialni właścicieli mieszkania. Nowa przestrzeń została również wykorzystana na pomieszczenie schowka oraz garderobę rodziców.

Wnętrze salonu zaprojektowano funkcjonalnie i nowocześnie. Ze względu na niewielkie rozmiary pokoju, aby uniknąć efektu przytłoczenia, zastosowaliśmy jednorodną, jasną kolorystykę ścian. Kolor został wprowadzony ostrożnie, poprzez meble: niebieska tapicerka kanap oraz dodatki: błękitne delikatne i lekkie zasłony. Klimat który chcieliśmy uzyskać to: elegancka klasyka połączona z nowoczesnością. Sztukateria na suficie i ścianie nawiązuje do przeszłości i historii, natomiast nowoczesna, lekka szklana lampa wiąże przestrzeń z teraźniejszością. Na ścianach zostały  zaprojektowane akcenty świetlne -proste kinkiety, dopasowane do głównego oświetlenia. Otwarta, lecz  wydzielona we wnęce kuchnia została zaprojektowana w stylu współczesnym, wyposażona w najnowocześniejszy sprzęt agd. W projekcie użyte zostały tradycyjne materiały jak drewno, szkło i ceramika w nowoczesnej i tradycyjnej formie.

Zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

five × 2 =

Visit Us On FacebookVisit Us On Google Plus